Pel 1870, Suècia estava a l´avantguarda dels descobriments meteorològics a nivell mundial.

Jürgen Svensson, director del Servei Meteorològic suec amb seu a Upssala era demanat cada vegada més per conèixer les seves previsions meteorològiques.

Els armadors necessitaven saber l´evolució del temps per al trasllat de les seves mercaderies. A Svensson no li agradava molt fer previsions. Era més un investigador i un apassionat dels fenòmens meteorològics. Però els pronòstics li reportaven diners que invertia en nous estudis i investigacions. El 1879 tenia 73 anys i era una eminència a nivell mundial.

Corria el mes de març i l´hivern havia estat especialment dur.Divendres 16 i malgrat una clara millora en el temps va comunicar la possibilitat de fortes tempestes per a la setmana següent. El sindicat pesquer anul·la la campanya d´arrossegament. Turistes i viatgers es queden en terra. Però arriba dilluns 19 i el temps és gairebé primaveral. Els diaris de dimarts 20 es burlen del científic i de les seves previsions. Els armadors pateixen notables pèrdues. Divendres 23 de març emet un nou comunicat meteorològic: pressionat per l´opinió pública anuncia la continuació del temps estable, encara que en el seu interior té molts dubtes sobre la fiabilitat d´aquesta previsió. Desenes d´arrossegadors es fan a la mar.

Dos dies després s´abat una terrible tempesta que ve del nord, seguida d´una altra encara més violenta. Hi ha 1.800 morts. Jürgen Svensson es dispara un tret que li entra per la boca i li surt per l´orella. Tres dies després mor. 

Alfred Rodríguez Picó

Quadre: Vista d´Upssala segons Johan Gustaf Härstedt (1756-1820)