Per l'abril de 1815, el volcà Tambora a l'actual Indonèsia va explotar literalment. Es van abocar a l'atmosfera milions de tones de partícules sòlides que van embolcallar el planeta quedant en suspensió molts mesos. Resultat d'això va ser un descens de la temperatura a causa de la menor radiació solar que arribava a la superfície ... i 1816 va ser extraordinàriament fred. A finals de la primavera i en ple estiu se succeïen entrades d'aire molt fred que provocaven pluja i neu fins i tot en latituds tan baixes com Espanya o Mèxic. Les collites van ser pèssimes o inexistents per les gelades que es registraven fins i tot al maig o juny. A Suïssa a conseqüència de la manca de menjar molta gent s'alimentava d'herba o molsa. A França hi havia saquejos als magatzems de gra. A Alemanya, al no haver menjar que transportar per mitjà de carros, va donar peu a la imaginació i es va inventar un altre mitjà de transport: la bicicleta.
Mary Shelley estava passant les seves vacances d'estiu en una caseta de les muntanyes suïsses però a causa del mal temps i el fred va haver d'estar tancada molts dies. Aquí va ser quan va tenir la idea d’escriure el que seria la seva gran novel•la Frankenstein.
A causa de la pols en suspensió, els capvespres eren impressionants, vermellosos en extrem ... i que el gran pintor William Turner va saber plasmar perfectament en els seus llenços.

Alfred Rodríguez Picó